Yararlı bilgiler

0-6 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

İlk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara, alerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve daha sağlıklı büyürler.

İlk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyiniz. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğin emme gereksinimini azaltacağından anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun dört aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında suya ya da başka sıvılara (bitkisel çaylar, meyve suyu gibi) ihtiyaç yoktur. Doğumdan sonra ilk günlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir. Bebeğinizi sık sık (1-2 saat aralarla yada ağladıkça) emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlayınız. Anne sütünde bütün vitaminler vardır, yeterli olmayan yalnızca D vitaminidir. Anne sütü ile beslenen bebeklere 4. haftadan başlayarak doktorunuzun vereceği D vitamini içeren damlasını düzenli kullanınız. Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, burnu meme ucu hizasında olmalıdır. Kendinizde rahat bir pozisyonda oturunuz. Bebeğin yalnız meme ucunu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de ağzına almasını sağlayınız. Bu şekilde hem bebek iyi emer, hem de meme ucu zedelenmez. Bebeği emzirirken göğüs uçlarında acıma, çatlak gibi durumlar görülebilir. Bu durum çoğu kez bebeğin yalnızca meme ucunu emmesinden kaynaklanır. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda bebeğinizi yukarıda belirtilen teknikle emzirmeye devam edin göğüslerinizi kuru tutun. Geçmezse veya hemşireniz ile görüşünüz. Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren “ön süt” tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür buna “son süt” denir. Bebeğin hem ön süte hem de son süte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci meme de verilebilir. Eğer bir meme ile beslenmiş ise bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen meme tarafından başlanır. Birçok bebek tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.

Tüm annelerin sütü yaralıdır. Sütünüz size sulu gelebilir, bu anne sütünün özelliğidir. Anne sütü ile beslenen bebekler her beslenmeden sonra az miktarda kaka yapabilirler. Bu durum normaldir endişelenmeyiniz.

Göğüslerinizde süt yapımını arttıran en önemli etmen bebeğinizin sık aralıklarla ve yukarıda belirtildiği şekilde uygun teknikle emzirilmesidir. Emziren anneler her zaman sütyen giymelidirler. Sütyen bol ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Göğüslerin boşalmış olması ile süt yapımı artar. Bu nedenle bebeğinizi sık besleyiniz. Bebeğinizin emmediği durumlarda göğsünüzü elinizle sıkarak yada bir süt pompası kullanarak boşaltınız. Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan bebeğinize yeni bir besin vermeyiniz. Başka bir besin vermek gerektiğinde bunun nasıl hazırlanacağını iyice öğreniniz ve temizlik kurallarına çok dikkat ediniz. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, haftada en az 150 gr. kilo alması ve günde en az 6-7 kez bezini ıslatması ile anlaşılır.

Emzirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirmeye başamadan öce ellerinizi yıkayınız.

 Her gün banyo yapmayan anneler meme başlarını günde bir kez yıkamalılar. Her emzirmeden önce meme başanı silmeye gerek yoktur.

 Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahverengi halkanın çocuğun ağzını tamamı ile kapatacak şekilde olmasını sağlayın.

 Bebeğinizi rahat olduğunuz bir şekilde emziriniz. Bu yatarken, otururken yada ayakta olabilir. Öne eğilmeden bebeği size yaklaştırarak emzirirseniz sırtınızın ağrımasına engel olabilirsiniz. Gerekirse sırtınızıve bebeğin altını yastık ile destekleyiniz.

 Beslenme sıklığınıve süresini bebeğinizin isteğine göre düzenleyiniz. Bebeğin sık aralıklarla emzirilmesi süt yapımını arttırır.

 Bebeklerini emziren annelerin iyi beslenmesi, özellikle anne sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle annelerin düzenli ve çeşitli yiyecek guruplarından beslenmeleri gerekmektedir. Emziren anne günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli her gün türlü besin guruplarıdan (meyve, sebze, et, tahılıyiyecekler) düzenli olarak yemelidir.

Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı içecekler almamalı veya az tüketmelidirler.

Anne bebeğinden ayrı kaldığı zaman memelerini sağrak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bol süt ile besler.

6-9 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

Yalnız anne sütü ile beslenen ek gıdalara en erken 4. aydan sonra başlanır. 4-6 ay arasında bebek yeterli kilo alıyorsa yalnız anne sütü ile beslemeye devam ediniz ve ek besinlere 6 aydan sonra başlayınız.

Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdalara anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız.

Ek gıdalara geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin istem dışı yaptığı bu hareket genellikle 6.aydan sonra düzelir. Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz.

Çocukların beslenme durumu en iyi kilo alışları ile değerlendirilir. Bunun için çocuğunuzu düzenli olarak sağlık kontrollerine götürünüz.

EK BESİNLER: Çocuğunuzu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerdir. Bu dönemde verilecek ek besinler, meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.

Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir.

Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.

Ek besinlerin hepsine aynı hafta başlamayınız. Yeni besinleri en az birer hafta aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz.

Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz.

Bebeğinize hiçbir zaman şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz.

Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2-3 haftalık aralıklarla zaman zaman tekrar vermeyi deneyiniz.

Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin temiz ve taze pişimş olmasına dikkat ediniz. Ek gıdalara başladıktan sonra öğün aralarında bebeğnize su verebilirsiniz.

Bebeğnize 18. ayın sonuna kadar kaynatılmış su içiriniz.

Meyve Suyu, Meyve Püresi : Elma, şeftali, üzüm, mandalina gibi meyvelerin suları tercihen püreleri 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir yavaş yavaş arttırılır. Hazırlanışı: Çocuğa ilk verilecek meyve mevsimine göre elma veya şeftalidir. Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere yarı muz veya orta büyüklükte bir meyve verilebilir. Meyve suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilir.

Muhallebi : 4 - 6 aylıktan başlanır. Genellikle akşam öğünü olarak 18:00 - 20:00 saatleri arasında verilir.

Yoğurt : Genellikle ikindi öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir. Hazırlanışı Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar (40 C) soğutulur. Bir litre süte, 1-2 çorba kaşığı süt ile sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşca karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.

Sebze Çorbası ve Püresi : 6 ayda muhallebiye başladıktan sonra (ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce) genellikle öğle öğününde, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılarak verilir. 1. Hafta (Sebze Çorbası : 2 su bardağı su, 1 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişireceksiniz 1 su bardağı su ile 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya blender’dan geçilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır, çocuğun isteğine göre yavaş yavaş arttırılarak verilir. Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır.

2. Hafta (Basit Sebze Püresi) : Yukarıdaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak pişirilir. Havuçlar, patatesler tamamı ile ezilerek püre haline getirilir.

3. Hafta (Karışı Sebze Püresi) : Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleşirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, pazıvb.) günlük eklenip hemen tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebze içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bu dönemde hazırlanan sebze püresine tepeleme 1 çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş eklenebilir.

Kahvaltı: Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır. Hazılanışı: Hazır mama (formül süt) veya kaşık maması peynir, reçel ya da pekmez ve ekmekle hazılanır. Tuzu

çıkarılmış peynir ve reçel mama içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır. Önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve giderek arttırılır.

1 yaşından önce bal ve inek sütü verilmemelidir. Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir.

Yumurta : Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra (8. ayda) 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş yavaş miktarı arttırılır. 1 hafta sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı alıştırma süresinde katı daha sonra kayııkıamıa verilebilir. Alerjisi olmayan çocuklara yumurtanın beyazınıda verilir.

Et : 7-8 aylarda tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk parçası sebze püresi hazırlanıken içine eklenir.

Tahılar Çorbalar : Çocuğa değişik tatları öğetmek açısından 8.ayda mercimek, yoğurt yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir. Köfte : Baharatsız olarak hazılanmış ızgara köfte veya terbiyeli sebzeli köfteler 8. ayda verilebilir. Pilav, Makarna ve Dolmalar : 8. aydan sonra yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.

Su : Genel olarak 8.aydan sonra bebeklerin hareketleri artar.Öğün aralarında da susayabilir.

Balık (kılçıksız) : 8. ayda öğlen öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.

Karaciğer : 8. ayda öğlen öğünlerinde et ile değiştirilerek 15 günde bir kez olmak üzere verilebilir. Hazırlanışı Kuzu, koyun veya dana ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır zarı çıkarılır ve püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir.

Çay : Besleyici değeri olmayan bu içeceğin çocuğun beslenmesinde yeri yoktur. Aksine diğer gıdaları ve özellikle demirin bağırsaktan emilmesini engelleyerek çocuğa zarar verebilir.

9-12 AY ARASI BEBEK BESLENMESİ

Bu yaşa kadar anne sütünün tamamlayıcısı olan ek besinlerin, bu dönemde çocuğunuz için “Asıl Besin” özelliği taşıdığını unutmayınız.

Bu dönemde yetişkinler için pişirilen ev yemeklerinin çoğunluğu püreler halinde, az baharatlı, az tuzlu olarak bebeğe verilebilir. Bebeğin günde bir kez etli gıda alması yeterlidir. Çocuğunuzu 1 yaşına gelince aile ile birlikte mama iskemlesini sofraya yaklaştırarak yemek yemeye alıştırınız. Kendi kendisine yemesine fırsat tanıyınız. Bunun için sebze, meyve, köfte, patates vb. yiyecekleri küçük parçalar halinde hazırlayarak önüne koyunuz.

Bebeğinizi beslemeye başlamadan önce ikinizde oturun, sakin ve bebeği cesaretlendirecek biçimde onunla konuşun. Davranışlarınız ve konuşmalarınızla onu sıkmayın. Beslenmeye başlamadan önce onun ağzını açmasını bekleyin. Bebeğiniz kendi elleriyle / parmaklarıyla mamasını tutmak isteyebilir, ona bunu yapması için izin verin. Yenme hızını bırakın bebeğiniz kendisi ayarlasın. Hergün herşeyi yemek istemeyebilir. Sevmediği besinleri bir süre vermeyin, tekrar aynı besini bebek açken deneyin.

ÖRNEK MENÜ (12 aylık bebek için)

Uyanınca Anne sütü Sabah Kahvaltı 1 çay bardağı şekersiz süt (120 ml),1/2 kibrit kutusu peynir 1 yumurta (gün aşırı) 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 1/2 ince dilim ekmek veya 2-3 adet bisküvi Ara 1 çay bardağı meyve püresi

Öğle (Seçenekler) 5–6 silme kaşığı kıymalı sebze püreleri (Kıymalı dolma içleri, terbiyeli veya sebzeli köfteler, sebzeli tavuk veya balık, kurubaklagil püreleri) 5-6 silme yemek kaşığı patates püreleri (Makarna, pilav vb. hamur işleri) Bir çay bardağı içecek (süt veya / ve su)

İkindi 8-10 yemek kaşığı yoğurt, Ekmek, evde yapılmış bir ince dilim kek veya 2-3 bisküvi, 6 yemek kaşığı meyve püresi Akşam 8 –10 yemek kaşığı muhallebi veya öğlenin aynısı Anne sütü

Çocuğunuz için her zaman zevkli ve özenli bir yemek ortamı hazırlayınız.

Her zaman yiyeceklerin soluk borusuna kaçma tehlikesi vardır. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hemen çocuğunuzu baş aşağı çevirin ve sırtına her iki kürek kemiği arasına kuvvetlice vurunuz. Böylece öksürük ile kaçan madde çıkar. Eğer bu başarılı olmazsa yüzünü yere çevirip, boğazını uyararak kusturunuz. Hiç bir zaman elinizi bebeğin boğazına sokmayın.

Bu dönemde bebeklerin dişleri her gün temiz bir tülbent ile silinmelidir.

1-5 YAŞ ÇOCUK BESLENMESİ

9 aydan sonra çocuğun temel besini olmaktan çıkan anne sütü 12-15 ay arasında, en geç 2 yaşında

ve anne için uygun olan bir zamanda kesilmelidir. Anne sütü kesilirken ailenin diğer bireylerinin çocuk ile daha fazla ilgilenmesi ve anneye yardımcı olması gerekir.

Çocuk 13-14 aylık olduktan sonra kendisi kasık kullanmalıdır. Aile bireyleri ile sofraya oturan

çocuğun ayrı bir tabağı olmalı ve neyi ne kadar tükettiğine dikkat edilmelidir.

En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek suyu ile beslenmektir. Hiçbir besleyici değeri

olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır.

Bu dönemde de çocuklar günde 4 öğün beslenmeli, temel besin gruplarını a) Süt ve sütlü gıdalar, b) Etler, yumurta ve baklagilller c) Sebze ve meyvelar d) Unlu ve nişastalı besinler, yeterli ve dengeli olarak tüketmelidirler.

Genellikle dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır.

1. Her gün en az 2 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler için önemli olan KALSİYUM’un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde de bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.

2. Vücutta kan yapımında görevli olan DEMiR’in en iyi kaynağı olan tavuk, balık, yumurta ve kuru

baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, düzenli et yiyen çocuklara gün aşırı, diğerlerine her gün verilebilir. Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandaviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir.

1 porsiyon et=2 köfte veya 3-4 silme yemek kaşığı kuru baklagil (mercimek, bakla, kuru fasulye)

3. Meyve sebzeler, VİTAMİNLER açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır. Bu ya_ta çocuklara 3-4 porsiyon sebze ve meyve verilmelidir. Ancak çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir. Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav, makarna, börek ve köfte içine doğrudan konması veya yine pilav, makarna, köfte yanında ek olarak şeklinde verilmesi sebzelerin daha zevkli ve kolay yenmesini sağlayabilir. Meyveler kabuklu olarak yenmesi bu yaş grubunda sık rastlanan kabızlık sorununun önlenmesine yardımcı olur.

1 porsiyon sebze = 5-6 silme yemek kaşığı sebze yemeği

1 porsiyon meyve = 1 orta boy meyve = ¾ su bardağı meyve su

4. Vücudun esas ENERJİ kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı yiyecekler den günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu miktarın 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, diğerleri çorba, pilav, makarna, patates, börek v.b. şeklinde verilmelidir.

1 porsiyon = 5-6 silme yemek kaşığı pilav/makarna veya 1 dilim ekmek

Çocukları mümkünse olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir. İlk 3 yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma işlevlerinin gelişimi tamamlanmamıştır.

Bu nedenle besinler yumuşak bir şekilde verilmelidir. Sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna

Kaçarak boğulmaya yol açabileceği için verilmemelidir. Fındık, fıstık, kabak ve ay çekirdeği ve kuru baklagiller solunum yollarına en sık kaçan maddelerdir.

Çocuklara çay, kahve veya kola verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu yiyecekleri çocuğa hiç tattırmamaktır.

Her çeşit şeker çocuklara sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Yemek aralarında çocuğa şeker vermek, iştahını kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi ileride görülen diş çürüklerinin de

önde gelen nedenidir. Bu dönemde çocuklar ağız ve diş sağlığı konusunda eğitilmelidirler. 1.5-2 yaşına gelen her çocuk bir diş fırçasına sahip olmalıdır. Bu yaşta henüz diş macununa gerek yoktur. Diş macunu kullanmaya 3. yaştan sonra başlanabilir.

ÖRNEK MENÜ (2 YAŞ)

Sabah 1 çay bardağı süt veya meyve suyu (evde yapılmış, taze)

1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2 kez)

1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkartılmış zeytin

2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

1 orta dilim ekmek, domates

Ara 1 porsiyon meyve

Öğle 1 köfte kadar haşlama veya ızgara et, tavuk, balık veya sebzeli köfte, kıymalı kabak dolması, kuru baklagil yemekleri

4 yemek kaşığı sebze yemeği

3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna

1 çay bardağı yoğurt veya süt

İkindi 1 çay bardağı meyve suyu veya 1 çay bardağı süt (sabahki sütünün yerine)

4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek

Akşam 1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)

4 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

ÖRNEK MENÜ (3-4 YAŞ)

Sabah 1 çay bardağı süt veya meyve suyu (evde yapılmış, taze)

1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2 kez)

1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet çekirdeği çıkartılmış zeytin

2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

1 orta dilim ekmek, domates

Ara 1 orta boy meyve veya 1 çay bardağı süt (kahvaltıdaki sütün yerine)

Öğle 1 köfte kadar et, tavuk veya balık

4-5 yemek kaşığı sebze yemeği

5-6 yemek kaşığı pilav, makarna veya patates püresi

1 çay bardağı yoğurt veya süt

İkindi 1 çay bardağı meyve suyu

4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek

Akşam 1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)

4 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

1 orta dilim ekmek

ÖRNEK MENÜ (5 YAŞ)

Sabah 1 çay bardağı süt veya meyve suyu (evde yapılmış taze)

1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta (haftada 2-3 kez)

1 tatlı kaşığı yağ veya 5 adet zeytin (çekirdeği çıkarılmış)

3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez

2 orta dilim ekmek

Ara 1 porsiyon meyve

Öğle 1 köfte kadar et, tavuk veya balık 5-6 yemek kaşığı sebze yemeği

5-6 yemek kaşığı pilav veya makarna

1 çay bardağı yoğurt

1 orta dilim ekmek

1 kase salata

İkindi 1 çay bardağı meyve suyu veya süt

1 dilim kek ve poğaça

Akşam 1 kase çorba (mercimek, tarhana, yayla)

4-5 yemek kaşığı sebze yemeği

1 çay bardağı yoğurt

2 orta dilim ekmek

1 kase salata